Szomszéd ház bora


Gizella Furmint / Hárslevelű

Élénk, friss és zamatos tokaji bisztróbor. A szőlő egész fürtben került a présbe, gyorsan és kíméletesen feldolgozva, hűtve erjesztve. A tartályokat kóstolva, kiválasztottuk a Barát, a Szilvölgy, a Lestár, a Bajusz, a Kastély és a Bomboly dűlőkről a borokat, majd a furmint és hárslevelű fajtákat fele-fele arányban házasítottuk. Kizárólag tartályban érleltük tovább, hogy üde és vibráló maradjon. A hárslevelű a virágos jegyeket, könnyedséget hozza, a furmint pedig jó tartást ad neki. A zöldalmás, citrusos, hűvösebb karaktere alapján az étlapon szereplő előételek, saláták és csirkés ételek mellé érdemes fogyasztani. 

Szomszéd Frizzante


Szarka Pincészet,
Furmint / Hárslevelű gyöngyözőbor

A Tokajban fellelhető két fő szőlőfajta, a Furmint és a Hárslevelű 60-40%-os arányú házasítása. A szüreti időpont megválasztásánál törekszünk a tökéletes sav-cukor egyensúly eltalálására. Ennek eredményeként a magas sav-érzetet némi maradék cukor tartja kordában, miközben a mesterségesen hozzáadott szén-dioxid-tartalom frissítően üdítővé teszi, az idősnek számító,1982-ben telepitett szőlőtőkék pedig gondoskodnak az ital komolyságáról. Jól behűtve, akár jégből kivéve baráti beszélgetések, saláták, szárnyas-, sertéshúsból készült ételek kísérője lehet, de kiválthatja a Prosecco-t koktélok alapanyagaként is.

A minőségi gasztronómia élmények mellé jár az ételekhez méltó borsor! A fogások a megfelelő tétellel kínálva még harmonikusabb egészként fogyaszthatóak. Fontos számunkra, hogy támogassuk a környék borkultúráját, és a helyi alapanyagok használata mellett, az ételekhez olyan bort, pezsgőt kínáljuk, ami ezen a vidéken termett szőlőből készült. Tokaj olyan sokszínű, amilyenné a Szomszédot is megálmodtuk, a Gizella Pincészet borai pedig pontosan olyan magas színvonalat képviselnek, amit mi is célként tűztünk ki magunk elé. A debreceni származású Szilágyi Lászlóhoz, a Gizella Pincészet borászához, tulajdonosához ráadásul baráti szálak fűznek minket. Pincészetéből igazán különleges zamatú borok kerülnek ki, és büszkén mondhatjuk, hogy ebből az egyik cuveé már a Szomszéd-ház bora nevet viseli.

Ugyanilyen szeretettel és büszkeséggel tettünk saját címkét Szarka Dénes, a mádi Szarka Pincészet által készített gyöngyözőbor palackjaira, melyet most már Szomszéd Frizzanteként kínálhatunk vendégeinknek.

„A jó borban mindig nagy lehetőségek vannak. Ki gondolta volna, hogy 25 éve még együtt pattogtatjuk a kosárlabdát Debrecenben, ma pedig felkérnek, hogy saját bort készítsek az új éttermük részére Tokajból? A találkozás fontos számomra, a feladat komoly és izgalmas, az időzítés pedig egészen kiváló. Valószínűleg teljesen más karakterű ház borában gondolkoztam volna- mondjuk- 5 éve. Én viszont nagyon örülök, hogy ezt a bort szülővárosom új referencia-éttermének most készíthettem el és hangolhattam egészen könnyedre, jól fogyaszthatóra. Ma ebben a stílusban látom a jövőt, a sok furminthoz, sok hárslevelűt társítok, és egészen könnyű, dinamikus borélményre hívom a Szomszéd Bisztró vendégeit.”

Szilágyi László
borász-tulajdonos
Gizella Pincészet